divendres, 4 de març del 2011

Compte amb el troll

Maximum trolling!

Avui, en el nostre suplement de fauna, parlarem del troll. Els trolls, éssers monstruosos de la mitologia escandinava popularitzats sobretot per obres de fantasia de la talla d'El Senyor dels Anells o David el Gnom, no només són presents en boscos o coves de foscs reialmes encantats, sino que també formen part del paisatge quotidià d'internet, en particular de l'anomenat Web 2.0.

En la mitologia i en la literatura, els trolls es representen sota multitud de formes. Sempre es tracta, això sí, de criatures de gran tamany, malignes, lletges, primitives i agressives. Alimentant-se normalment de carn humana, els trolls suposen tot un perill per als viatgers incauts.

Els trolls d'internet, tot i no alimentar-se de carn humana (en teoria...), també suposen tot un perill per als navegants incauts. Un bon troll creix nodrint-se del conflicte i de la discòrdia, de la provocació, l'insult, el dolor i la humiliació. Els trolls poden trobar-se en gairebé qualsevol fòrum, xat, blog, diari o lloc on es permetin els comentaris i les opinions. Se'ls reconeix per la seva busca aferrissada i incansable de la confrontació, així com la seva completa immunitat als arguments lògics.

Per tal d'ajudar-nos a entendre una mica més aquesta curiosa espècie de la Xarxa, comptem amb la inestimable col·laboració d'un d'ells: el Troll de Internet, entranyable personatge creat pels grandíssims companys d'El Jueves, la revista que sale los miércoles, que ens permetrà fer un cop d'ull al dia a dia dins de la seva caverna troll:






La primera regla de supervivència contra els trolls és que mai s'ha d'intentar trollejar un troll. Hi tenen més experiència que tu. Els trolls tenen la pell gruixuda i grans capacitats regeneratives, de manera que tot allò que poguem dir-li no només no el fereix, sino que encara l'alimenta. A més, els trolls també tenen les seves armes, que no són porres ni urpes, sino falàcies i molt de temps lliure. Acompanyem al nostre adorable Troll de Internet en un dels seus assalts a terres civilitzades.




Per començar, un troll (a no ser que sigui un troll molt noob) mai no donarà les seves dades reals. Per a què? Per arriscar-se a una denúncia? I ara. Els insults, encara que siguin per internet, es paguen molt cars davant d'un tribunal. El troll no correrà aquest risc: el troll s'ampara en l'anonimat com el seu homòleg de la fantasia s'amaga en les tenebres. La tècnica ninja d'ocultar-se en la foscor arriba al seu grau màxim de domini quan el troll assoleix la multiplicació d'identitats, coneguda també com a multi-accounting. Novament, el nostre convidat estrella ens ofereix una visió interna del concepte:




Els trolls són normalment criatures solitàries i individualistes, que només abandonen la foscor de les seves cavernes per a caçar i saquejar, però el seu veritable poder neix de l'associació. Quan una horda de trolls s'uneixen, els efectes són imprevisibles. Sense que calgui arribar a extrems tan mediàtics, tinguem en compte que només 20 trolls amb 4 comptes cadascú fan un exèrcit de 80 spammers, més que suficients per col·lapsar qualsevol fòrum o blog. No és bona idea provocar l'ira dels trolls.

Quina és llavors l'estratègia que més possibilitats de supervivència ens ofereix davant d'un atac troll? Senzillament ignorar-lo i no alimentar-lo, el que es coneix com a "don't feed the troll". Si cliqueu en l'enllaç, podreu veure, a més d'un extracte de la Wikipedia, una curiosa classificació de la sempre entranyable família dels trolls. El meu preferit és el Troll Batman. (http://dontfeedthetroll.com/)

Sobretot, tingueu-ho present, ja esteu en un espai/blog/fòrum que sigui vostre o d'una altra persona: no alimenteu el troll. Us podrà semblar que us esteu defensant, però en realitat no us esteu fent cap favor, ni a vosaltres ni a ningú que no sigui el propi troll. Recordeu-ho: els trolls es nodreixen del conflicte. No els alimenteu.
Don't feed the troll, extret de www.ozutto.com